Cartea vă așteaptă ca un prieten credincios cu inima deschisă. Pentru că tot am fost întrebați, iată aici cuprinsul ei complet. În curând, vom pune la dispoziție și un link de unde poate fi comandată online. Vă mulțumim pentru interes și așteptăm sugestiile, întrebările și comentariile dumneavoastră.
Descoperă împreună cu noi pe Dumnezeu în oameni, în tot ce faci și iubești, în bucuria de a trăi, în noblețea de a dărui și primi cu inima deschisă! Un blog al credinței vii, dincolo de cuvinte.
Recenzie
Unde este Dumnezeu? de Mihai Cătălin PĂCURARU și Ionuț CHIRCALAN, Editura Tritonic, București, 2016 Semnalăm o lucrare inedită, pub...
vineri, 11 martie 2016
marți, 8 martie 2016
Recenzie de Vasilica Ghiță Ene
„Când Mihai Păcuraru mi-a spus că intenţionează să scrie o carte m-am bucurat foarte tare; orice acţiune de acest tip, indiferent de unde vine, îmi dă o stare de bine, cărţile au făcut şi vor face parte integrantă din viaţa mea şi mai bine să scrii cărţi decât să vorbeşti mult şi pentru nimeni, "scripta manent, vorba volant", nu?! El nu era prea convins că va putea face asta, dar nici emisiuni la radio nu era sigur că va face şi iată că se întâmplă; din glumă în serios am ajuns să pipăim, acum, să citim, ceva mai încolo, o carte scrisă de doi oameni tineri, Mihai Păcuraru şi dr-ul în teologie Ionuţ Chircalan, ce se luptă, ei înşişi, cu întrebările esenţiale ale vieţii creştine.
Când am aflat titlul cărţii am ştiut că trebuia să-l fi ghicit, de ceva timp mă chinuia şi pe mine întrebarea asta ca pe orice om trecut prin tot felul de cumpene la care nu găseam explicaţii."Unde este Dumnezeu"? Răspunsul la o asemenea dilemă a spiritului uman se găseşte, cine a căutat ştie, acolo unde n-ai avut răgazul şi nici răbdarea de a săpa sau, efectiv nu ai băgat de seamă, în atingerile vieţii, în exerciţiul pe care îl faci mereu trăind şi, nu în ultimul rând, în textele cărţilor religioase. Unele, însă, pentru un profan, aşa cum sunt mulţi dintre noi, pot fi inaccesibile; teoretic, este nevoie de o iniţiere şi, cu paşi mici, poţi ajunge la înţelegeri mari. Tinerilor le trebuie un asemnea demers, textul religios neexplicat ci doar enunţat nu te ajută ci te depărtează.
Cartea aceasta, scoasă la editura Tritonic, te-ar putea îndruma să deschizi uşi închise înţelegerii. Înainte de a se naşte această carte am tot discutat cu Mihai Păcuraru despre multe dintre temele abordate în carte pentru că le atacam şi în emisiunile noastre de fiecare marţi seara. Amândoi încercam să găsim tot felul de explicaţii la multe dintre dilemele omului modern privind semnificaţiile elementelor cu care lucrează în noi creştinismul, crucea, icoana, Biserica, rugăciunea, moartea, învierea, credinţa, etc. Am atacat temele astea în continuu în emisiunile noastre dar, în intimitate, avem nevoie de sprijin specializat; iată o carte în acest sens.
Scrierea ei concentrată în elemente simple şi convingătoare ne poate ajuta să deschidem drumuri în noi şi-apoi să mergem mai departe pe calea cunoaşterii . Textele religioase nu sunt la îndemâna orişicui, sensurile, înţelesurile sunt, de multe ori, neprietenoase; cartea acestor autori, Mihai Păcuraru şi Ionuţ Chircalan poate fi pasul, primul pas, către găsirea celor mai înţelepte răspunsuri la întrebările celor ce vor, înainte să creadă, să priceapă?!”
Vasilica Ghiţă Ene
luni, 7 martie 2016
De ce...„Unde...?” ???
Am fost întrebați de ce am ales cărții acest titlu? De ce un titlu-întrebare?
Răspunsul scurt ar putea fi: nu noi am ales titlul, ci el a venit la noi.
Da, așa este... Această carte, rod al întrebărilor primite de la ascultători, de la cei dornici să cunoască mai mult, dincolo de cuvinte, are o identitate primită în dar ca la Botez, de la o prietenă care a făcut posibilă apariția cărții și primul ei „zbor”. Și, cum numele are de cele mai multe ori o semnificație sau cuprinde un îndemn, la fel și titlul vrea să sugereze că în viață cele mai importante sunt întrebările, căutările, înaintarea fără oprire mai în profunzime. Răspunsurile vin doar pentru a potența dialogul, pentru a menține tensiunea întâlnirii, pentru a fi urmate de emoții și rațiuni pe care mintea nu le poate cunoaște.
„Unde este Dumnezeu?” este o întrebare care cuprinde în sine o certitudine: Dumnezeu trebuie să fie, e fundamental, e de neimaginat să lipsească, uneori impardonabil. Este o întrebare-strigăt, un strigăt-rugăciune, o rugăciune-declarație-de-iubire. Cei care I-au simțit prezența știu că Dumnezeu e mai presus de răspunsuri pentru că e atât de aproape de noi, încât în lipsa Lui n-am putea fi.
Dacă L-am întreba unde este, „Unde ești Doamne?”, ne-ar putea răspunde, așa cum spune și cartea: „în cei ce suferă..., în cei ce Mă caută..., în cei ce Mă primesc..., în cei ce Mă păstrează...” sau cum spune Mihai Păcuraru: „în tot și în toate.”
„Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească” (Pr. Arsenie Papacioc)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)