„Când Mihai Păcuraru mi-a spus că intenţionează să scrie o carte m-am bucurat foarte tare; orice acţiune de acest tip, indiferent de unde vine, îmi dă o stare de bine, cărţile au făcut şi vor face parte integrantă din viaţa mea şi mai bine să scrii cărţi decât să vorbeşti mult şi pentru nimeni, "scripta manent, vorba volant", nu?! El nu era prea convins că va putea face asta, dar nici emisiuni la radio nu era sigur că va face şi iată că se întâmplă; din glumă în serios am ajuns să pipăim, acum, să citim, ceva mai încolo, o carte scrisă de doi oameni tineri, Mihai Păcuraru şi dr-ul în teologie Ionuţ Chircalan, ce se luptă, ei înşişi, cu întrebările esenţiale ale vieţii creştine.
Când am aflat titlul cărţii am ştiut că trebuia să-l fi ghicit, de ceva timp mă chinuia şi pe mine întrebarea asta ca pe orice om trecut prin tot felul de cumpene la care nu găseam explicaţii."Unde este Dumnezeu"? Răspunsul la o asemenea dilemă a spiritului uman se găseşte, cine a căutat ştie, acolo unde n-ai avut răgazul şi nici răbdarea de a săpa sau, efectiv nu ai băgat de seamă, în atingerile vieţii, în exerciţiul pe care îl faci mereu trăind şi, nu în ultimul rând, în textele cărţilor religioase. Unele, însă, pentru un profan, aşa cum sunt mulţi dintre noi, pot fi inaccesibile; teoretic, este nevoie de o iniţiere şi, cu paşi mici, poţi ajunge la înţelegeri mari. Tinerilor le trebuie un asemnea demers, textul religios neexplicat ci doar enunţat nu te ajută ci te depărtează.
Cartea aceasta, scoasă la editura Tritonic, te-ar putea îndruma să deschizi uşi închise înţelegerii. Înainte de a se naşte această carte am tot discutat cu Mihai Păcuraru despre multe dintre temele abordate în carte pentru că le atacam şi în emisiunile noastre de fiecare marţi seara. Amândoi încercam să găsim tot felul de explicaţii la multe dintre dilemele omului modern privind semnificaţiile elementelor cu care lucrează în noi creştinismul, crucea, icoana, Biserica, rugăciunea, moartea, învierea, credinţa, etc. Am atacat temele astea în continuu în emisiunile noastre dar, în intimitate, avem nevoie de sprijin specializat; iată o carte în acest sens.
Scrierea ei concentrată în elemente simple şi convingătoare ne poate ajuta să deschidem drumuri în noi şi-apoi să mergem mai departe pe calea cunoaşterii . Textele religioase nu sunt la îndemâna orişicui, sensurile, înţelesurile sunt, de multe ori, neprietenoase; cartea acestor autori, Mihai Păcuraru şi Ionuţ Chircalan poate fi pasul, primul pas, către găsirea celor mai înţelepte răspunsuri la întrebările celor ce vor, înainte să creadă, să priceapă?!”
Vasilica Ghiţă Ene
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu